DHG heeft het voormalige ABN AMRO hoofdkantoor Den Haag aan de Kneuterdijk verkocht aan een beursgenoteerde Oostenrijkse hotelontwikkelaar. Vastgoedjournaal.nl sprak met Willem Slager, partner bij DHG, over de verkoop.

De transactie is nog vers van de pers, afgelopen vrijdag was de overdracht. De verkoopprijs bedroeg €28,5 miljoen. Het markante gebouw is door architect ir. H.F. Mertens in 1923 ontworpen en was tot 2017 het hoofdkantoor van ABN AMRO Den Haag. In totaal heeft het pand een verhuurbaar oppervlak van circa 9.500 m2 verdeeld over 7 lagen, inclusief een tweelaagse openbare parkeergarage met 87 parkeerplaatsen en een dienstwoning.

Oostenrijks beursgenoteerde ontwikkelaar

De nieuwe eigenaar is UBM Kneuterdijk B.V., onderdeel van het Oostenrijkse beursgenoteerde UBM Development. Slager vertelt: “UBM is een van de grootste hotelontwikkelaars in Europa. Zij zullen het kantoor gaan verbouwen tot een prachtig hotel.” Ook de naastgelegen dienstwoning zal UBM in haar plan betrekken. Welk concept erin komt kan Slager nog niet bekend maken, maar het zal een mooie aanvulling zijn op de Haagse hotelmarkt! “De ondergelegen parkeergarage zal UBM verhuren aan een parkeergarage exploitant.”

Waarde toevoegen

Het kantoor kwam in april 2017 in handen van DHG. Slager vertelt: “We hebben het kantoorgebouw gekocht omdat er van zo’n markant gebouw op deze toplocatie in combinatie met een parkeergarage altijd wat moois te maken valt. Wat de bestemming ook geworden was. Na onderzoek bleek echter al gauw dat een hotelbestemming voor dit pand de beste invulling was. We hebben het pand toentertijd gekocht zonder toezeggingen van de gemeente, dus we hebben het gekocht op eigen risico.”

220 hotelkamers

DHG heeft na de aankoop wel het voortouw genomen om een vergunning en herbestemming te realiseren. Wij hebben een uitbreid plan bij de gemeente ingediend om een hotelbestemming op het pand te krijgen en dat is nu dus gelukt. In totaal mogen er nu maximaal 220 hotelkamers worden gerealiseerd en is er ruimte voor horeca op de begane grond.

Slager over de verkoop: “De reden dat we het pand hebben verkocht is omdat wij een grote logistieke ontwikkelportefeuille aan het opbouwen zijn . Dit transformatieproject heeft een zeer lange doorlooptijd, dus wij willen ons liever richten op onze core business. UBM bleek de beste partij om dit project aan over te dragen.”

Logistieke pijplijn

DHG is volop met haar logistiek pijplijn bezig, er is circa 750.000 m2 aan logistiek voor de komende 2 tot 3 jaar in ontwikkeling. “We hebben er al een aantal gerealiseerd en opgeleverd en hebben nu al bijna 200.000 m2 aan huurcontracten afgesloten. Dus we zitten goed op schema en we merken dat er nog steeds veel vraag is vanuit de markt naar logistieke ruimte. Dus we hebben een goed besluit genomen om vol in te zetten op onze SMARTLOGS.”

Het nieuwe kantoor van ABN AMRO is het voormalig Kamer van Koophandel pand aan de Koningskade 30 in Den Haag. Dit pand van 5.500 m2 werd door ABN AMRO volledig gerenoveerd en verduurzaamd.

abn amro den haag kneuterdijk dhg