Terug

naar berichten

9 december 2021

DHG VERKOOPT SMARTLOG MAASVLAKTE VOOR € 230 MILJOEN AAN PATRIZIA

dhg smartlog maasvlakte rotterdam

DHG heeft SMARTLOG MAASVLAKTE in een off-market share deal aan PATRIZIA verkocht en sluit daarmee het jaar af met de verkoop van de grootste logistieke single-asset ontwikkeling in Nederland.

SMARTLOG Maasvlakte is een logistiek complex van 233.000 m² op een 30 hectare groot terrein op Distripark Maasvlakte West. In 2020 sloten DHG en Havenbedrijf Rotterdam een overeenkomst voor de uitgifte van ruim 30 hectare grond op het nieuwe Distripark Maasvlakte West. DHG is op 1 februari dit jaar op het terrein volgens het welbekende SMARTLOG-concept gestart met het ontwikkelen van een XXL-distributiecentrum van 233.000 m² verdeeld over 10 DC’s. Daarmee is het de grootste logistieke ontwikkeling in Nederland.

Willem Slager, managing partner DHG, zegt hier over: “Distripark Maasvlakte West is dé perfecte locatie voor dit soort grootschalige ontwikkelingen. Het inmiddels volledig uitgegeven terrein is 100 hectaren groot en is ideaal gelegen in Europa’s grootste containerhub die wordt bediend door state-of-the-art deepsea-, binnenvaart- en railterminals. Wij spraken eerder al eens met het Havenbedrijf Rotterdam over de uitgifte van dit terrein maar een “launching customer” was een vereiste voor deze gronduitgifte”.

DHG vond in ODIN Warehousing de perfecte huurder. “Zij zitten namelijk al op de Maasvlakte en daarbuiten op diverse locaties voor de opslag van met name zonnepanelen. Deze containers  komen allemaal op de Rotterdamse Maasvlakte binnen en worden daar opgeslagen waarna ze hun weg door heel Europa vervolgen. Dus dichter bij de bron kun je in dit geval niet zitten, wat een hoop onnodig verkeer over de weg bespaart” aldus Slager.

Odin Warehousing tekende een 15-jarige huurovereenkomst van in totaal 135.289 m² voor DC1 t/m DC6. Vervolgens heeft DHG met De Zwaluw Logistics een 10-jarige overeenkomst gesloten voor DC7 en DC8 van in totaal 46.003 m².

Op dit moment voert DHG gesprekken met diverse huurkandidaten voor DC9 en DC10. DHG verwacht op het moment van overdracht op 1 juli volgend jaar ook voor deze DC’s langjarige huurovereenkomsten gesloten te hebben.

“De bouw van dit mega-complex is op 1 februari van dit jaar gestart en vorige week werden de eerste twee DC’s opgeleverd. De anderen zullen achtereenvolgens de komende tijd volgen. Voor deze ontwikkeling contracteerden wij bouwer Goldbeck Nederland welke gespecialiseerd is in het bouwen in beton wat perfect aansluit bij de duurzaamheidseisen van de haven”, vervolgt Willem Slager.

Sunrock, onderdeel van COFRA Holding en marktleider in Nederland op het gebied van ‘large-scale solar installaties’ zal de zonnepanelen installaties op Smartlog Maasvlakte gaan exploiteren. In totaal kan het mega ‘zonnedak’ 25 Megawatt aan vermogen opwekken dat wordt teruggevoerd naar het lokale net. Dat zal voldoende energie genereren om bijna 7.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het gehele complex is verder onder andere voorzien van LED-verlichting met bewegingssensoren en vloerverwarming gegenereerd door een warmtepomp en is daarmee volledig gasloos. Smartlog Maasvlakte zal in juli 2022 gereed zijn en worden overgedragen aan PATRIZIA.

SMARTLOG distributiecentra

SMARTLOG staat voor smart en logistics en is al jaren het meest toonaangevende warehouseconcept van Nederland. De XXL-distributiecentra bieden mogelijkheden om zowel ESFR- als ADR-goederen (gevaarlijke stoffen) op een veilige manier op te slaan. Ze zijn strategisch gelegen op logistieke hotspots en in en rondom havengebieden. Omdat de distributiecentra op risico ontwikkeld worden kunnen huurders direct worden bediend. Dit is een groot voordeel voor de logistieke vraag van klanten.

LOGCHAIN ontwikkelportefeuille

Smartlog MAASVLAKTE is een deel van de LOGCHAIN ontwikkelportefeuille van Smartlogs die DHG, grotendeels op risico, in Nederland ontwikkelt. Na de voltooiing van Smartlog Maasvlakte heeft DHG In totaal al ruim 1,2 miljoen m² Smartlog distributiecentra opgeleverd en is Smartlog Rotterdam 6 aan de Bunschotenweg van nog 42.000 m² in aanbouw.  Om de ontwikkelpijplijn weer te vullen heeft DHG In 2021 ruim 48 hectare grond op logistieke hotspots in Moerdijk, Roosendaal, Zaandam en de haven van Rotterdam aangekocht, waarop de komende twee jaar ruim 300.000 m² Smartlogs op risico zal worden gebouwd.

PATRIZIA werd bij deze transactie geadviseerd door Appel Realty (commercieel), CBRE (technisch) en Loyens & Loeff Amsterdam (juridisch). DHG werd geadviseerd door TLF real estate (commercieel) en Loyens & Loeff Rotterdam (juridisch).