Terug

naar berichten

29 november 2019

DHG VERKOOPT SMARTLOG ROTTERDAM 2 VAN 115.000 M² VOOR 142 MILJOEN AAN REAL I.S. AG

smartlog rotterdam 2

DHG heeft deze week wederom een gedeelte uit haar ruim 1 miljoen vierkante meter tellende LogChain ontwikkelportefeuille verkocht. LogChainTwo bevat 315.000 m² aan op risico ontwikkelde DC’s welke bij verkoop langjarig zijn verhuurd. Hiervan verkocht DHG het eerste gedeelte van 115.000 m² aan REAL I.S. AG welke deze aankocht namens twee van haar fondsen. De verkoop van de overige 200.000 m² uit LogChianTwo (met een WALT van 12,2 jaar) verwacht DHG in december met een andere internationale belegger af te ronden.

Eerder dit jaar verkocht DHG al LogChainOne, drie SMARTLOG-locaties van totaal 130.000 m² aan Patrizia Immobilien AG voor 131 miljoen.

Smartlog Rotterdam 2

SMARTLOG Rotterdam 2 is een SMARTLOG-ontwikkeling van DHG bestaande uit 5 gebouwen waarmee in maart 2018 met de bouw werd gestart. De locatie ligt direct aan de A15 in Rotterdam-Europoort, centraal tussen de Waalhaven en de Maasvlakte. DHG ontwikkelde hier 76.000 m². ESFR-gesprinklerde warehouses voor normale (koopmans)goederen en 40.000 m² aan ADR-warehouses met een CO2 gasblusinstallatie voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Op de daken van de distributiecentra komen zonepanelen te liggen met een vermogen van 11 MWp, goed voor ca. 11.000 huishoudens.

Huurders in het SMARTLOG Rotterdam 2 complex zijn: Estron (51.000 m²), P&O Ferrymasters (17.154 m²), DVR (12.300 m²), A-Bird (17.225 m²) en Yamato (6.188 m²). Eén ADR-warehouse van 12.300 m² is nog voor verhuur beschikbaar en is met een huurgarantie van DHG verkocht. De totale huur bedraagt ca EUR 8,2 miljoen per jaar met een erfpacht van ca EUR 1,6 miljoen per jaar. De huur heeft een WALT van 10,7 jaar.

Willem Slager, Partner en directeur bij DHG: “Deze verkoop is geheel in lijn met de strategie van DHG om de op risico ontwikkelde distributiecentra in verhuurde staat vlak na oplevering te verkopen. De markt is bijzonder goed en de aanvangsrendementen zijn nog wéér scherper dan eerder dit jaar. Er is en blijft een te kort aan goed logistiek beleggingsproduct waardoor buitenlandse investeerders bereid zijn hun rendementen steeds verder aan te scherpen om zich een positie te verschaffen in de uitstekende logistieke vastgoedmarkt”

Axel Schulz, Global Head of Investment Management bij Real I.S. AG: “Rotterdam is Europa’s toegangspoort tot de wereld. De haven van Rotterdam speelt een belangrijke rol bij het verplaatsen van goederen tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië en Amerika, wat een van de redenen is waarom de vraag naar logistieke ruimte dicht bij de haven zo sterk is. Met de acquisitie van een gedeelte van de LogchainTwo-portefeuille hebben we vijf aantrekkelijke en moderne logistieke faciliteiten, die allemaal volledig en langlopende verhuurd zijn, kunnen toevoegen aan onze portefeuille.”

LogChain-ontwikkelportefeuille

LogChainTwo is het tweede deel van de LogChain-ontwikkelportefeuille, die DHG op risico ontwikkelt. In totaal bestaat LogChain uit ruim 1 miljoen vierkante meter aan SMARTLOG-distributiecentra en is groeiende. Na de verkoop van LogChainOne en LogChainTwo van totaal 445.000 m² heeft DHG nog circa 600.000 m² aan SMARTLOG-distributiecentra op logistieke hotspots in Nederland in ontwikkeling welke allemaal medio 2020 en 2021 worden opgeleverd.

SMARTLOG distributiecentra

SMARTLOG staat voor smart en logistics en is het snelst groeiende warehouseconcept van Nederland. De XXL-distributiecentra bieden mogelijkheden om zowel ESFR- als ADR-goederen (gevaarlijke stoffen) op een veilige manier op te slaan. Ze zijn strategisch gelegen op logistieke hotspots en in en rondom havengebieden. Omdat de distributiecentra op risico ontwikkeld worden kunnen huurders direct worden bediend. Dit is een groot voordeel voor de logistieke vraag van klanten.

REAL I.S. AG werd in deze transactie geadviseerd door Houthoff (juridisch) en door CBRE (technisch). DHG werd geadviseerd door TLF real estate (commercieel) en door Loyens & Loeff (juridisch).